03-20-2008, 09:04 AM
Yüksek teknoloji firmalar? yapt?klar? çal??malar ve ay?rd?klar? ciddi ar-ge bütçeleri sonucunda günümüzde 45nm üretim teknolojisi ile üretim yapabilir hale geldiler. Intel'in kurucular?ndan G.Moore'un yakla??k 43 y?l önce kaleme ald??? ve Electronics Magazine dergisinde yay?nlanan, günüzmüde ise Moore yasas? olarak bilinen transistör teknolojisine yönelik projeksiyonun geçerlili?ini daha ne kadar koruyabilece?i tart???ladursun geçti?imiz sene 45nm ile nanometrik küçülme konusunda önemli bir s?çrama gerçekle?tiren ve yeni üretim teknolojisine kap?lar?n? açan yar? iletken endüstrisinin lider ismi Intel'den sonra 2007 y?l?n? s?k?nt? ve problemler ile geçiren bir di?er sektör devi AMD de bu y?l içerisinde 45nm üretim teknolojisi ile haz?rlad??? yeni i?lemcilerini üretim bantlar?ndan ç?karmay? planl?yor. Hannover, Almanya'da devam etmekte olan ve donan?m dünyas?n?n en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul gören Cebit 2008 ile birlikte yeni ürün ve çözümlerin yan? s?ra firmalar?n yak?n ve orta ölçekli gelecek planlar? hakk?nda da çe?itli bilgiler gün yüzüne ç?kt?.
[LEFT]Yak?n geçmi?e bakt???m?z zaman 130nm, 90nm, 65nm derken bugün 45nm üretim teknolojisine sahip, geli?mi? termal özellikleri olan ve merakl?lar? aç?s?ndan çok daha yüksek saat h?zlar?na çok daha basit so?utma çözümleri ile ula?abilen i?lemciler kasalar?m?z?n içini süslemeye ba?lad? bile. Yeni üretim teknolojilerine geçmek pek çok uzman?n da alt?n? çizdi?i üzere son derece zor bir operasyon. Silikon teknolojisinin s?n?rlar?na yakla?t???m?z ?u günlerde yeni ve daha geli?mi? teknolojinin ürünlere nas?l uygulanabilece?i bir yana üretim tesislerinin yeni sürece adapte edilmesi bile ciddi zaman ve yat?r?m bütçesi gerektirebiliyor. Intel'den sonra 45nm üretim teknolojisine geçmeyi planlayan AMD, Cebit 2008'de hem 45nm i?lemcileri için canl? bir demo gerçekle?tirdi hemde baz? ipuçlar? verdi. Yeni nesil üretim teknolojilerine geçi? konusunda bir di?er dev olan IBM ile yak?n bir i?birli?i içerisinde olan AMD'de y?l?n ikinci yar?s? ile birlikte somut ad?mlar?n at?lmas? bekleniyor.[/LEFT]
[CENTER]
[/CENTER]Sektör içerisinde yer alan uzmanlar?n önemli bir k?sm? AMD'nin 2006 y?l?nda yakla??k 5.5 milyar Amerikan Dolar? kar??l???nda bünyesine katt??? ATi'nin getirdi?i finansal yük ve entegrasyon sürecinin kaybettirdi?i zaman ile birlikte firman?n 2007 y?l?na pek konsantre olamad???n? belirtiyorlar. Uzun bir bekleyi? ve gecikme döneminin ard?ndan 19 Kas?m'da pazara sundu?u yeni nesil do?al dört çekirdekli Phenom ailesinin performans testlerinde en az?ndan kullan?c?lar?n beklentilerini kar??lamaktan uzak olmas? bir yana i?lemcilerin çekirdekler aras? ortak kullan?ma aç?k olan L3 bellek yap?lanmas? üzerinde yer alan TLB biriminde var olan bir hatan?n her ne kadar özellikle lab. ortam?nda bile olsa yük alt?nda sistem çak?lmalar?na neden oldu?unun anla??lmas? firman?n durumunu daha iyiye götürmeyen, can s?k?c? geli?meler olarak tarih sayfalar?ndaki yerini alm??t?. ?imdi firma bir yandan revizyon güncellemesi bir yandan yeni üretim teknolojisine yönelik olarak s?k? bir çal??ma içerisinde.
[LEFT]AMD cephesinde hem yeni revizyona sahip i?lemciler hemde 45nm üretim sürecine geçi? konusunda önemli bilgiler gelmeye edvam ediyor. ?sterseniz revizyon cephesinde ya?anan geli?meler ile bu haberler de?erlendirmeye ba?layal?m. AMD kullan?c?lar aras?nda "TLB" sorunu olarak bilinen teknik hatan?n var oldu?u B2 revizyonlu i?lemcilerini güncelleyece?i B3 revizyonlu yeni modelleri Cebit dahilinde i? ortaklar?na ve partnerlerine gösterdi. Firma önümüzdeki çeyrek itibariyle yeni i?lemcilerini kullan?c?lar ile bulu?turmaya ba?layacak .B3 revizyonlu i?lemcilerini Phenom 8x50 ve 9x50 serisi olarak adland?racak olan firman?n modellendirme de isim de?i?ikli?ine gitmesinin temel nedenleri olarak firman?n hem yeni bir ba?lang?ç yapmak istemesinin hemde yüksek model numaras?n?n kullan?c?lar nezdinde daha olumlu bir intiba yarat?yor olmas?n?n etkili oldu?u ifade ediliyor. [/LEFT]
Önümüzdeki günlerde B2 revizyonunu esas alan endüstrinin üç çekirdekli (x86 mimarisi için) ilk i?lemci ailesi olan Phenom 8000 serisi ile birlikte yine B2 revizyonunu esas alan dört çekirdekli ve dü?ük güç tüketimli Phenom 9100e modelini kullan?ma sunacak olan AMD, Nisan ay?n?n sonu itibariyle B3 revizyonlu i?lemcilerini de endüstrinin be?enisine sunacak. Phenom 8x50 ve 9x50 serisi dahilinde firma Phenom 8550, 8650 ve Phenom 9550 ve 9650 modellerini farkl? zaman aral?klar?nda kullan?c?lar ile bulu?turacak. Bu noktada dikkatinizi çekti?i üzere yeni revizyonlu i?lemciler zaten pazarda var olan Phenom 9500 ve 9600 modellerinin yenilenen varyasyonlar? ile tek çekirde?i çe?itli nedenler ile kapat?lm?? olan üç çekirdekli varyasyonlar?ndan olu?acak. AMD'nin daha yüksek saat h?z?na sahip Phenom 9750, 9850 gibi i?lemcilerini Haziran ay?na do?ru kullan?ma sunmas? beklenirken firmaya yak?n kimi kaynaklar AMD'nin yüksek saat h?z? için 45nm sürecine geçi?i bekledi?ini de ifade etmiyor de?il.
[CENTER]
[/CENTER]Phenom i?lemcilerine konsantre olabilmek için çift i?lemcili ve sekiz çekirdekli Quad-FX (FASN8) platformunu da ask?ya alan AMD cephesinde Phenom FX i?lemcileri de adeta birer soru i?areti oldu . Phenom 9500 ve Phenom 9600 ile ba?layan revizyon odakl? sorunun ciddi zaman kaybettirdi?i firman?n yüksek performans ve h?z a??rtma merakl?lar? için haz?rlamas? beklenen çarpan kilidi aç?k Phenom FX serisinin de 45nm üretim sürecine geçi? ile birlikte devreye girece?i gelen haberler aras?nda yer al?yor. Konuya uzak olan kullan?c?lar için revizyon güncellemesinin mimaride ciddi boyutta de?i?iklik sa?lamad???n? daha çok var olan minör hatalar?n giderilmesi ve daha yüksek saat h?zlar?na ula??lmas? konusunda çe?itli termal iyile?tirmelerin gerçekle?tirilmesine f?rsat verdi?ini belirtmekte de yarar var. Bu noktada AMD'nin B3 revizyonlu yeni i?lemcilerden de performans s?çramas? beklemenin pek do?ru olmayaca??n? söylemek mümkün.
?? plan? çerçevesinde Phenom 8x50 ve Phenom 9x50 serisi B3 temelli i?lemcilerine yönelik çal??malar?n? devam ettiren AMD cephesinde firma bir di?er taraftan 45nm üretim teknolojisine yönelik yo?un mesaisini de sürdürüyor. Cebit fuar?nda canl? bir 45nm demosu gerçekle?tiren AMD, yeni üretim teknolojisi ile haz?rlanacak baz? i?lemcilerine ait erken mühendislik örneklerinin haz?r oldu?unu yapt??? toplant? ile dile getirdi. Firma y?l?n ikinci yar?s? ile birlikte yeni üretim teknolojisine sahip i?lemcilerini de devreye sokmaya ba?layacak. Tabi AMD'de "45nm Process Technology" ibaresini ta??yan masaüstü i?lemcilerin kullan?c?lar ile bulu?mas? muhtemelen 2009 y?l?n? bulacak çünkü firma yeni üretim teknolojisi ilk etapta pozisyonunu genel hatlar ile korudu?u sunucu pazar?na yönelik ürünlerin de yani Opteron ailesinde uygulayacak. Tabi devam?nda masaüstü modeller de bu ak?ma kap?lacaklar.
[CENTER]
[/CENTER]Yeni üretim teknolojisi i?lemcilerde baz? temel de?i?iklikleri de beraberinde getirecek. Öncelikle AMD'nin 45nm üretim teknolojisiyle haz?rlanan ilk i?lemcileri baz? de?i?iklik ve performans odakl? optimizasyonlar?n d???nda genel hatlar? ile mevcut K10 mimarisini kullanacaklar. ?lk dikkat çekici de?i?iklik artan bellek kapasitesi olacak. 45nm ile birlikte AMD ayn? Intel de oldu?u gibi i?lemci ön bellek miktar?nda artt?r?ma gitmeye haz?rlan?yor. Firma K10 mimarisi ile birlikte yayg?n anlamda kullan?ma ba?lad??? çekirdekler aras? ortak kullan?ma aç?k L3 bellek miktar?n? 2MB'dan 6MB'a ç?karmaya haz?rlan?yor. Bellek miktar?n?n yan? s?ra AMD mimaride de hem yeni üretim sürecine uyum hemde performans durumunu iyile?tirici çe?itli baz? de?i?iklikler yapacak. ?imdiden K10.5 olarak adland?r?lmaya ba?layan 45nm mimarisi ile AMD'nin 65nm üretim teknolojisine sahip i?lemcilerine uygulama baz? de?i?mekle birlikte %15 - %20 aras? fark ataca?? söyleniyor.
Yeni üretim teknolojisinin AMD'ye en önemli yarar? maliyet noktas?nda olacak ve firma üretim maliyetlerinde çok daha avantajl? bir noktaya gelecek. Kald? ki AMD 55nm üretim teknolojisi ile haz?rlad??? RV670 gibi yeni grafik i?lemcileri ile üretim maliyetlerinin son kullan?c? fiyatland?rmas?nda oynad??? etkin rolü çok iyi tecrübe etti. Hat?rlayaca??n?z üzere AMD-ATi, rakip Nvidia'n?n yeni grafik çözümleri kar??s?nda özellikle HD 3800 serisi grafik kartlar?n?n fiyatlar?n? a?a?? çekerek pozisyonunu korumay? ba?ard?i. Maliyetler ile birlikte firma çok daha yüksek saat h?zlar?na yeni üretim teknolojisi ile birlikte ula?abilecek. Termal anlamde elde edilen avantaj sayesinde yüksek saat h?zlar?nda model çe?itlili?ini artt?racak olan AMD son kullan?c?lara h?z a??rtma konusunda da çok daha ba?ar?l? i?lemciler sunabilecek. Bilindi?i gibi piyasaya ç?kan ilk Phenom i?lemcileri genel performans?n yan?nda h?z a??rtma potansiyeli aç?s?ndan da bekleneni aç?kças? pek verememi?ti.
[CENTER]
[/CENTER]AMD'nin yeni üretim teknolojisini yan?staca?? ilk i?lemciler Shangai kod adl? yeni Opteron i?lemciler olacak. Sunucu ve i? istasyonu cephesinde Shangai serisini Montreal kod adl? yeni i?lemciler izleyecek. Montreal önemli çünkü gelen son haberlere göre Montreal ile birlikte AMD do?al sekiz çekirdekli tasar?ma geçi? yapacak gibi gözüküyor. Daha önce ortaya ç?kan baz? haberlerde Montreal için AMD'nin Intel'in methodunu uygulayaca?? ve dört çekirdekli iki Shangai i?lemcisini ayn? pakette birle?tirece?i iddia ediliyordu. Native yani do?al 8 çekirdekli i?lemci konusunda AMD bu sefer yaln?z olmayacak çünkü ezeli rakibi Intel de Nehalem mimarisini geçi? ile birlikte do?al tasar?ma geçiyor ve gelen haberler Intel'in de Nehalem tabanl? ve do?al 8 çekirdekli i?lemci haz?rlayaca?? yönünde. Shangai ve Montreal sunucu platformu için haz?rlanadursun AMD'nin 45nm sürecine yönelik ilk masaüstü hamlesi ise Deneb kod adl? yeni Phenom i?lemciler olacak.
Deneb kod adl? yeni i?lemciler muhtemelen Phenom serisinin lanse edildi?i Kas?m ay?nda yani yeni nesil i?lemcilerin 1. ya? günüde duyurulabilir. E?er ortaya ç?kan takvimde herhangi bir sapma olmazsa AMD'nin 45nm masaüstü i?lemciler 2009 y?l?n?n hemen ba?? itibariyle global anlamda yayg?nla?maya ba?lam?? olacak. 45nm ile birlikte ifade edilen %20'lik performans art??? gerçekle?irse ve AMD k?sa sürede yüksek saat h?z?na sahip modellerini kullan?ma sunma konusunda s?k?nt? ya?amazsa rakip Intel'in an itibariyle sat?lmakta olan ve Nehalem mimarisine kadar kullan?ma sunaca?? i?lemcileriyle mücadele edebilece?i hatta avantajl? olabilece?i belirtilirken öbür yandan Intel'in de Nehalem'e yani yepyeni bir mimariye geçi? yapaca?? da özellikle hat?rlat?l?yor. Bu noktada Intel'in entegre bellek kontrolcüsü ve QPI gibi baz? radikal de?i?ikliklerinin performans noktas?nda nas?l bir ilerleme yarataca?? da merak konusu.
[LEFT]Elimize ula?an di?er baz? bilgilere göre AMD yeni üretim teknolojisi ile birlikte ürün portföyünü son derece geni? tutacak. Farkl? saat h?z? ve teknik özelliklte çok say?da i?lemci haz?rlayacak olan firman?n L3 belle?i olmayan daha ekonomik i?lemciler ile giri? seviyesinde de iddial? olmay? planlad??? belirtiliyor. 45nm üretim sürecine performans odakl? i?lemcileri için 2.8GHz'de ba?lamay? hedefledi?i de söylenen firma cephesinde 3GHz'lik Phenom FX modellerini görmek aç?kças? pek sürpriz olmayacak gibi. Tabi Phenom FX serisi ile birlikte Quad-FX platformu da gündeme gelecek. Athlon64 FX-70 serisi i?lemcileriyle haz?rlad??? ilk Quad-FX platformunda AMD aç?kças? pek memnun de?ildi çünkü yonga seti noktas?nda firma Nvidia'n?n eline (nForce 680a SLI) bak?yordu. ATi ile birlikte platform üreticisi kimli?ine bürünen AMD, haz?rlad??? 700 serisi yeni yonga setleriyle be?eni toplamaya devam ediyor. Bu noktada 45nm ile birlikte Quad-FX platformu da yeniden gündeme gelebilir. [/LEFT]
[CENTER]
[/CENTER][CENTER]Not: Görüntüler AMD'nin Fab36 tesislerine aittir. Fab36 günümüzün en modern üretim tesislerinden biri olarak kabul edilmektedir. [/CENTER]
45nm üretim süreci ile birlikte AMD cephesinde ya?anacak radikal de?i?ikliklerden biri de bellek deste?i konusunda olacak. Firma 2008 sonu veya 2009 ba?? itibariyle soket AM3'e paralel olarak DDR3 bellek deste?ini de devreye sokacak. Bu konuda Intel 3 serisi Bearlake kod adl? yonga setleriyle erken hatta baya bir erken ad?m atm?? olmas?na ra?men DDR3 belleklerin yüksek fiyat irtifas?nda hareket etmesi ayr?ca DDR2'lere göre ciddi performans avantaj? sa?layamamalar? gibi çe?itli etkenlerden dolay? Intel, DDR3 konusunda istedi?ini en az?ndan ?u an için alabilmi? de?il. Endüstriyel ara?t?rma yapan baz? kaynaklara göre y?l?n ikinci yar?s? ile birlikte DDR2 ve DDR3 bellekleri aras?nda fiyat fark? %20'nin de alt?na inebilir ki e?er yap?lan öngörüler en az?ndan yol haritas? konusunda sapmaya u?ramazsa DDR3 belleklerin ciddi ?ekilde yayg?nla?ma potansiyeli kazanaca?? süreç dahilinde AMD de destek vermeye ba?layacak gibi gözüküyor.
[LEFT]Athlon64 serisi i?lemcileriyle ile insanl?k için k?sa ama teknoloji dünyas? için uzun say?labilecek (Moore yasas?n?n i?aret etti?i 18 ayl?k süreden hareketle) bir süre önce ciddi ba?ar? kazanan, özellikle fiyat/performans konusunda kullan?c?lar?n yeni tercihi olmay? ba?aran AMD cephesinde son kullan?c?lar?n hala ciddi beklenti içerisinde oldu?unu belirtmekte fayda var. Bu noktada AMD'nin 45nm ile ortaya koyaca?? çözümler beklenti içerisinde olan kullan?c?lar, firman?n gelece?i ve daha rekabetçi bir pazar için son derece kritik bir rol oynayacak. [/LEFT]